Monday, 22 April 2013

:: Dialog Ibu & Pa'e part 8 ::

AssaLamulaikum
Muhammad Irshad a.k.a Pa'e makin banyak cakap sekarang. Makin faham dengan setiap perkatan. Makin aktif pun ia, sampai selalu tak terlayan. Bila tak terlayan pandai lah pula merajuk. Haha..
Masa tengah santai-santai tengok TV (selalu nya berdua sahaja dengan Pa'e), dia ternampak lutut aku yang luka/calar sebab terhantuk dinding :

Pa'e : Kenapa lutut Ibu ni? (sambil belek-belek tengok)
Ibu   : Luka, kena dinding tadi..
Pa'e : Nanti Ibu masuk hospital, siapa mau jaga abg Pa'e? (Sedih dah, siap nangis..haha)
Ibu  : Tidak lah, mana ada Ibu mo masuk hospital. Kalau Ibu masuk hospital pun, Pa'e tinggal lah sama   Babah.
Pa'e : Abg Pa'e ndak mau tinggal sama babah, mau tinggal sama Ibu.
(satu hal pula dah, kena pujuk sampai diam..uwaaa)

Pa'e dah faham situasi yang selalu berlaku di rumah kami. Babah cakap 'dah cerdik'. 
Dia lah penghibur & penawar dikala duka.
WasSaLam^_^

19 comments:

  1. anak2 ni memang, if da reti cakap, memang cerdik!
    siap nangis tu yg tak tahan hi hi hi...
    good boy!

    ReplyDelete
  2. Sedihkan pa'e kalau ibu takder..nanti takleh makan kefci..hehehe...

    betu tu aie, kejap jer bila dah msuk umur 3 tahun nie mrk mula paham byk perkara..cakap pun ikut gaya kita ..cam abg aidan nie...heheh

    ReplyDelete
  3. alololoooo comey nyer pa'e... ndak mau babah yer... tp kalau babah xde, mesti pa'e tercari2 jugak kan he3

    ReplyDelete
  4. makin besar makin hensem pulak abng pae nih

    ReplyDelete
  5. Semakin bijak cakap atiey, kena sedia dgn jawapan sbb konpem byk soalan yg akan kluar tu....

    ReplyDelete
  6. Makin meningkat usia dan semakin matang Pa'e

    ReplyDelete
  7. siap nangis tuu...sayang sungguh sama mama diaa..
    good and clever boy.

    ReplyDelete
  8. Makin bijak Pa'e ni...petah bercakap ya Atiey...tapi seronok gak melayan anak yang tumpis ni..kadang² memang tak terlayan...:)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. makin bijak abang Pa'e..
    boleh sudah buat lawan sembang sama Ibu ya... :)

    ReplyDelete
  10. alololo ibu luka sikit Pa'e ah nangis2, nnt pa'e la jaga ibu kat hospital ;)

    ReplyDelete
  11. dah pandai fikir jauh ke depan... mmg makin cerdik :)

    ReplyDelete
  12. alahai.. bijak nya pa'e... cerdik... pa'e sayang ibu...

    ReplyDelete
  13. pejam celik dah besar kan, cepat je masa berlalu

    ReplyDelete
  14. haha....lembutnya hati dia Atie... penyayang orangnya ni....
    Yelahkan anak-anak ada time ni nak dgn ibu jugak walau ayah dia ada

    ReplyDelete
  15. alahai touchingnyaa..pandai Pa'ie ni kan..dah makin ensem auntie tgk!hihihi

    ReplyDelete
  16. semakin besar semakin bijak Pa'e..
    penyayang betul dia ni..:)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..