Monday, 18 March 2013

:: Dialog Ibu & Pa'e Part 6::

AssaLamualaikum
Dah lama hubby & Pa'e tak hantar Ibu pergi kerja. Waktu kerja dah tak sama, jadinya Ibu pergi kerja naik kereta sewa jak lah. Baru-baru ni Babah cuti, dapat lah hantar Ibu. Abg Pa'e pun sibuk nak ikut. Pagi-pagi buta dah bangun, basuh muka semua terus masuk kereta. Takut kena tinggal. Hehe. Kebetulan jalan dari rumah ke tempat kerja ada PGA & Polis buat pemeriksaan (semenjak ada isu pencerobohan Lahad Datu ) Perbualan kami dalam kereta:

Babah : Anak Babah besar nanti nak jadi apa?
Pa'e    : Abg Pa'e kan mo jadi askal (askar)!
Babah : Mau tembak orang jahat kah?
Pa'e    : Butan (bukan), abg Pa'e mau tembak raksasa..
Ibu & Babah : Haha..
Nak jadi askar tapi untuk tembak raksasa. Haha! adakah patut! Bila Pa'e cakap macam tu, kami explain dengan dia yang raksasa tak wujud lagi di muka bumi. Harap-harap dia faham lah. Pengaruh kartun Ultraman lah ni. Apa tidak nya kalau dah tiap masa tengok Ultraman memanjang. Pening Ibu, nak tengok cerita lain pun dah tak boleh. Siap bergaduh lagi. Pening juga nak explain yang cerita Ultraman tu bukan setiap masa ada di channel 611 (memang tak langgan pakej kartun dan mungkin tak akan langgan. hehe)!  
WasSaLam^_^

19 comments:

  1. amboi... raksasa... kena jadi otomen...

    ReplyDelete
  2. sama la.. anak nani yg 6 tahun tu..
    maaa.. nanti haikal besar haikal jadi askar boleh?
    mama plak jawab boleh.. tapi kenapa nak jadi askar..
    haikal jawab askar best.. boleh perang2 cam dlm game.. :P
    mama terkedu jap..

    ReplyDelete
  3. haha tembak raksasa.kuat pengaruh tv.


    do follow me back. :)
    http://drawcolorcreate.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Raksasa dengar cita2 abang Pa'e tu, semua pun bertempiaran lari. Hahaha ni ada lagi satu monster ni.

    ReplyDelete
  5. nie lah penangan citer kartun..haha

    ReplyDelete
  6. alahai abg Pa'e.. mau tembak raksasa ya..
    nanti kite main fire-fire deh... hehhe

    ReplyDelete
  7. ni mesti pengaruh citer ultraman. hehe.. bagus abg pa'e.

    ReplyDelete
  8. adeh...sama la kak klu dgn adik sepupu saya....kalau nda 611..617...naaa...malam2 pun tinguk kartun kalau dia ada...cepat2 suruh dia tidur supaya ada can tgk tv..haha

    ReplyDelete
  9. atie..tahun depan klu tnya lain pulak cita cita dia...

    anak kak zu setiap bulan cita cita berubah...hehe

    ReplyDelete
  10. perghh.. bagus lah pa'e... cita2 murni tul.. Hehehe..

    ReplyDelete
  11. anak lelaki memang kartun fav lah otomen tu..macam anak buah aku...memanjang jer otomen...baju pun nak otomen...setiap kali amik gambar mesti gaya otomen juga...hehe...

    ReplyDelete
  12. Hhahaha..pa'e nak jd askal nak tembak raksasa..mesti berangan nak jd ultaman lah tuh hehehe..kalo abg aidan sure nak tembak dinosaur.hhihih

    ReplyDelete
  13. hahahaha..serupa anak teruna kami juga ni..asik tengok ultraman, terpengaruh..hehhee

    ReplyDelete
  14. haha....dulu masa anak lelaki okje masa kecik...mmg macam patung raksaksa... ultramen, power rangers semua ada... tengoklah beso betul pengaruh cerita ni pada diaorangkan Atie...

    ReplyDelete
  15. itulah tu atiey, anak2 aku pun sama2 terpengaruh tul dgn ultraman tu...tu sebab kami jarang bagi dorang tengo...sekali sekala jak...huhu

    ReplyDelete
  16. hahaha kelakar pulak... dah tu kenapa dia sebut askar tak sebut nak jadi ultraman? hehehe

    ReplyDelete
  17. Seb bek dia jwb nk jd askar atie...kalu dia jwb nk jd ultraman bukan ke haru dibueknye nnti...

    ReplyDelete
  18. hahahaha...nk temnak raksasa kena jadi otoman la..

    ReplyDelete
  19. hehe sebijik macam aiman pae ni.aiman pun suka ultraman..cita2 pun nk jadi askar.dia mmg suka segala jenis pistol n senapang..sy selalu ckp askar takde gemuk..aiman kena kuruskan badan dulu..:)

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..