Thursday, 14 March 2013

:: Tips Memudahkan Anak Tidur Tengah hari::

AssaLamualaikum.
Lambat bersiaran hari ini. penyakit 'M' sudah datang. Mood suam-suam kuku kot! Haha.
Selalu nya kita akan tidur kan anak-anak kita pada sebelah tengah hari. Masa mereka tidur ni lah baru kita dapat buat kerja rumah dengan senang. Kalau tidak, jangan harap lah. Ada sahaja suara merengek minta perhatian. Betul tak?
Tidur tengah hari atau kata lainnya 'nap time' dikalangan anak-anak berumur 4 tahun dan ke bawah adalah amat penting. Kajian membuktikan anak-anak yang tidur tengah hari lebih kreatif dan emosi mereka lebih stabil & tenang. Atas faktor inilah kenapa di taska, rutin tidur anak-anak kecil adalah di antara jam 12 - 3 pm. Bagi memudahkan proses 'nap time' ini buat ibu-ibu di rumah, praktikkan tips yang diberi :

Kredit : SINI
Anak bujang ku Pa'e memang sampai sekarang masih wajib tidur siang. Kalau tidak mesti dia sedikit cerewet. Ada je benda yang tak kena. Sikit-sikit merengek. Selalu nya aku dah boleh agak, kalau dia asyik-asyik merengek atau nangis walhal aku tak tahu apa mahu nya conform lah tu dia mengantuk atau kurang tidur. Buatkan susu then tanya nak buai atau 'bobok tilam'? (tidur atas katil). Bagi Ibu-ibu yang berada di rumah bolehlah amalkan tips-tips diatas. Hanya sebagai panduan, selebihnya terpulang pada cara masing-masing. Mana yang baik kita ikut :)
WasSaLam^_^

27 comments:

  1. memang susah anak2 nak tido siang sedangkan kalau tak tido siang memang confirm merengek..terjatuh la, terlanggar barang la..ermm

    ReplyDelete
  2. Aku klu nak tido kan si Damia, mesti baring sekali dekat dengan dia, baru dia nak tido...tapi yang malasnya aku sendiri pun ikut membuta...camna tu atiey..hehe

    ReplyDelete
  3. anak yan memang tak pernah tidur siang kecuali bila dalam kereta he heee.....

    ReplyDelete
  4. dulu si tumpis fiji sampai umur 3 tahun biasa nap siang.lps ayahnya cuti sekolah dkt 2 bln apalg terlebih excited..dah hilang rutin..sampai skrang ssh nak tido siang, mmg mentension ibu buyung ssngt tak tido kacau orng huhuh..dia tido mlm seawal kul 8 lah, bgn lak bf kul 7..huhuh hyper active ssgt....

    ReplyDelete
  5. Untung la kalau mummy tak keje. Leh dodoi anak sendiri. Anak sy kalau sy ada kat rumah x tido la dia. Kita baring dia main ipad lending tepi kita tapi dia tak tido. Akhirnya kita yang tido

    ReplyDelete
  6. Cane keadaan di lahad datu skrg? Harap semuanya selamat ye.

    ReplyDelete
  7. anak bila dh makin besar mmg ssh nak tido siang.aiman skang mmg tak pernah tido siang,kadang2 je bila terlampau letih tertido sendiri..tp dh 6tahun tak kisahlah tak tido siang,yg penting malam kena tido awal..:)

    ReplyDelete
  8. betul la tu...kalau dia merengek tak tentu hala tu..dia ngantuk la tu

    ReplyDelete
  9. ank sedara ayut pon same...klu merengek je ptg tu kompem nk tido.. :))

    ReplyDelete
  10. Anak saya lak, kalau saya dirumah susah tul dia nak tidor.. kalau guling2 dgn dia, bukan dia yg tidor, saya ni ha yang sedap tidor. :)

    ReplyDelete
  11. hehe oke! noted. kalau ada anak kena pastikan dia kenyang, penat, bilik best ;p

    ReplyDelete
  12. pastikan anak kenyang tu point penting, saya tgk adik2 saya macam tu la, bila dah kenyang, tido (akak dy pun sama) hehe

    ReplyDelete
  13. Saya tak boleh baring2, sebab nnt saya yang zzz dulu and budak tu tah ke mana. payah betul dia nak tdo siang padahal bukan tak penat seharian memunggah. hmmm kita tetap cuba dan cuba lagi hihihi.

    ReplyDelete
  14. assalam atie..suami acik rajin layan anak suruh tidur siang..waktu cuti la..acik susah sikit..anak belum tidur acik dah zzzzz dulu..

    ReplyDelete
  15. dulu selalu la tidurkan anak buah. punye la susah. sampai kena tolak dalam stroller pusing2 satu rumah baru la lena. huhu..

    ReplyDelete
  16. Danish selalu tidur siang bila abang dan kakak ke sekolah... tapi kalau hujung minggu, susah dia nak tidur siang... asyik main dgn abang dan kakak jer :)

    ReplyDelete
  17. betul tu..bebudak kalau dh merengek tu sume sama ada lapar nak tidur atau mok ke tandas XD heheh .. maaf ya bru singgah skrg..bru habis exam hrini :)

    ReplyDelete
  18. Qis skrg dah jarang tido petang...asyik main jak..kalau tido siang sure malam dia tido lewat...

    ReplyDelete
  19. tq for sharing atie! macam tahu2 je PC tengah ade konflik anak2 merengek...tapi Aliya ni jarang tidur siang...kadang2 je tidur siang...asyik aktif bermain jer...nak2 kalau dia duk layan mickey mouse kat you tube...dari pagi sampai ke petang ler jawabnye tak tidur...
    setiap anak ade kerenah tersendiri...yg penting sebagai ibu kite kena bijak menangani kerenah anak2 kite:)

    ReplyDelete
  20. Firas setakat ni pun wajib tidur siang

    ReplyDelete
  21. owh.. patutlah saya kreatif sampai sekarang. sebab saya sekarang pun tidur pukul 12am sampai 3 petang.hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang dewasa memadai 10-20 minit sebelum solat zohor. Namanya tidur qailulah. Hukumnya sunat. Salah satu tujuannya ialah supaya senang bangun untuk solat tahajjud di tengah malam.

      Delete
  22. anak sedara anna pula susah sangat nak tdo.. payah sungguh...

    ReplyDelete
  23. sebenarnya utk org dewasa pun elok tidur sebentar waktu tengahari...tapi kalau jenis yg bekerja susah la nk tidur...

    ReplyDelete
  24. Alahai tak de anak nak didodoikanlah Atie hehe...Kalau okje tu tak yah dah guna tips kat atas tu buh je bantal terus petang baru bangun heehe

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..