22 Mar 2013

:: Pujian Gaya Nabi ::

AssaLamualaikum
Jumaat yang mulia ini kita share sesuatu untuk mengisi minda. Jangan boring tau! :)
Pujian mesti kena dengan gaya. Nak memuji ikut cara Nabi? :
sumber : FB
Lepas ni kena belajar memuji dengan cara yang betul. Terutama dalam bab-bab memuji anak sendiri. Kadang-kadang pujian ini boleh memotivasikan kita. Tapi jangan pula timbul sifat riak bila dipuji. Puji biar ikhlas. Bila ikhlas baru dapat PAHALA :)
WasSaLam^_^

24 comments:

  1. entry kamu sangat baik dan sangat bermakna..

    (ok ka macm ni)hehe

    ReplyDelete
  2. assalam atie..terima kasih..yang salah tu yang kerap diguna kan..

    ReplyDelete
  3. tak borink lah..seronok baca peribadi nabi..

    ReplyDelete
  4. betul tuh tie..maknanya puji atas dasar benda yg dia buat kan..:)

    ReplyDelete
  5. entri akak mmg bravo ^^ info yang berguna.

    ReplyDelete
  6. Salam Akaka...
    hurmm info yang baik ni kak, selama ni nisah rasa pujian tu ringkasan seperti yg di atas tu, rupenye perlu lakukan seperti Nabi SAW.

    >> AKak, info ini bagus. terima kasih kerana berkongsi. (^_~)

    ReplyDelete
  7. ooo kena ubah dari sekarang. ;)

    ReplyDelete
  8. yup,In pernah dengar ni !! :D thanks for reminding me .. and other readers... alhamdulillah ...

    ReplyDelete
  9. kak zu pun kena praktik kan gaya puji gaya nabi..selalu puji tonggang langgang jer..

    ReplyDelete
  10. insan yg paling mulia utk dijadikan contoh ..

    ReplyDelete
  11. n3 ni bagus kerana saling mengingati dan memperbetulakan kebiasaan yang salah.

    ReplyDelete
  12. banyak benda yang kita buat kalau beul caranya daat pahala... terima kasih atas perkongsian informatif ni :)

    ReplyDelete
  13. suka enty ni...
    walaupun maksudnya sama tapi gaya penyampaian ayat mase puji tu memberi kesan yang berbeza...tq for sharing Atie!:)

    ReplyDelete
  14. Lepas ni bolehlah memuji gaya nabi... Dapat pahala jugakkan...

    ReplyDelete
  15. Nice sharing Atiey..panduan sesama kita..kena ubah dari sekarang...Qis paling suka bila mamanya ni puji dia..hehe...:)

    ReplyDelete
  16. ohh baru faham.kena ubah style memuji gak la..:)

    ReplyDelete
  17. oo bella baru tahu ni kak . biasa jugak puji orang 'hebatnya awakk' gitu . temaseh kak atie !

    ReplyDelete
  18. owh mcm tuh..kena puji cr yg betul la lps ni

    ReplyDelete
  19. http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/ cantik kata2 tuan ni..saya nak link bloglist blog tuan ya...

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..