5 Mar 2013

:: Gado-Gado ::

Assalamualaikum.
Pernah makan Gado-gado tak? (bukan bergaduh tau, haha!). Salah satu favourite food aku adalah gado-gado. Makanan ni rasa nya juga berasal dari Tanah Jawa di seberang. Dulu ramai tau yang jual gado-gado, tapi sekarang susah nya nak jumpa. Teringat zaman kanak-kanak dulu dok tunggu pakcik naik basikal petang-petang  yang jual gado-gado ni. Sekarang kalau ada pun jarang yang menepati cita rasa. So, berkesempatan makan lagi di D'Belanga Stall aku memang order gado-gado. 1st pergi hari tu habis. Kali ni dapat lah merasa. Penuh sepinggan, kenyang makan.
Gado-gado RM4.50
Eh! lupa nak tanya, ada tak kawan-kawan yang tak tahu apa gado-gado ni? Kalau nak digambar kan, gado-gado ni campuran sayur-sayuran yang di celur (seperti kangkung, kacang panjang, taugeh), nasi himpit, telur, tauhu dan disiram dengan kuah kacang. Kak Hainom OKje dan abg ABY tau tak gado-gado ni? Lebih kurang kuah pecal kan? :)
WasSaLam^_^

26 comments:

  1. Rsnya kat indonesia gado2 nie popular kan..dulu ms pie indon perna ternampak ..tp kurang berminat sikit..

    ReplyDelete
  2. makan leklok..jangan gadoh gadoh..hehe

    lama dah kak zu tak makan gado gado nih..teringin lah pulak...

    ReplyDelete
  3. pernh mkn.. hihi sedapp nyummm

    ReplyDelete
  4. My feveret.....gado gado :-)

    ReplyDelete
  5. Kalau hainom dan aby tak kenal memang tak patut tu..
    Gambar lagi dah terpampang... sesaja atie nie kan:)

    ReplyDelete
  6. pernah jg mkn masa duk kat jb.
    masakaN JAWA yg saya suka nasi gambang...

    ReplyDelete
  7. Kat JB popular makan ni Atie... akak kalau turun JB selalu gak pekena gado-gado ni :D

    ReplyDelete
  8. masa kecik dulu pokok gado2 ni banyak kat tepi rumah kt kg

    ReplyDelete
  9. Sudah lama tak makan gado2 nih... Last makan time hari raya dulu.. tah lah hari raya bila.. Hehehe.. Saya lbih suka makan yang mak sy masak ja, kalo yg beli cam tak sedap sangat.. Hehe..

    ReplyDelete
  10. Saya rasa sama kot ngan pecal. nama jer lain. ini fav jugak, sebab banyak sayur hihihi.

    ReplyDelete
  11. antara peberet sy.aruah mak dulu selalu buat..sy pernah share resepinya dekat blog lama dulu..tp yg sy buat tak sama macam aruah mak.kuah kacang mak mengancam..sy ni baru nak blaja buat kuah kacang.hehe

    ReplyDelete
  12. 1st time kenal makanan ni melalui blog atie ni!hehehe....
    kat Trengganu ni tak de jual kot...

    ReplyDelete
  13. hubby noe suka...tapi noe mmg x makan... :)

    ReplyDelete
  14. kesukaanku ni gado2...tapi lama suda ndak merasa gado2 sabah...balik raya tempohari...ndak sempat merasa...

    ReplyDelete
  15. sedap.. dulu masa tinggal kat johor selalu makan.

    ReplyDelete
  16. masa sekolah dulu, cikgu kata asal nama gado2 tu sebab dia campur macam2... tapi saya pun tak pernah makan... no komen :)

    ReplyDelete
  17. penah sekali je makn ni.. sedap juga...

    ReplyDelete
  18. anna pernah makan.. sedap oooo..hihihi... tp ala2 penang punya la..

    ReplyDelete
  19. x pernah rasa lg..pernah dgr nama je..mana nk carik..

    ReplyDelete
  20. pernah dengar makananan ni,tapi tak dapat bayangkan macam mana,apa isinya...rasa lagi lah tak pernah...macam rojak juga ke?

    ReplyDelete
  21. kalau ikut yang campur2 semua tue macam yong tau fu je kalau kat sini. yeke?

    ReplyDelete
  22. emmmm...betul tu Atie..adik beradik pecal...okje tak panggil gado2 my FIL suka ni Atie...lagi2 letak cekur...memang mabeles hehe

    ReplyDelete
  23. ayut pngl gado-gado ni rijak jugak...hihihi... :p

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..