Tuesday, 24 December 2013

::JIMAT kan Penggunaan Letrik...

AssaLamualaikum 
Sekadar berkongsi. Tahun 2014 nanti semua bil akan naik. Termasuklah bil letrik kan. Di Sabah  ni tak tahu lagi lah macam mana. So, kena pandai-pandai lah nak jimat. Huhu. 
Apa yang boleh kita minimumkan penggunaan nya boleh lah kita cuba. 
Mana tahu menolong mengurangkan 'sedikit' bil. Hehe!
Bolehlah praktikkan di rumah nanti. Mana tahu berkesan kan? kami selama ni bil letrik memang tak pernah lebih rm40.  Sebab selalu dok guna pun TV, caj HP, peti ais, periuk nasi, cerek letrik dan mesin basuh (3 kali seminggu). Seterika pula hanya guna seminggu sekali sahaja. Ops! lupa Kipas angin 24 jam. Sebab budak tumpis akan komplen bila kipas mati. Aircond?? tak mampu dek non! haha!
Tahun depan tak tahu lagi bil macam mana.
WasSaLam^_^

23 comments:

  1. baiklah mulai hari ini saya akan cabut

    ReplyDelete
  2. terbaca jugak di pesbuk. hubby mmg ade ckap dulu. plug yg buat letrik tinggi. tp sy wat xtahu.. hehe

    ReplyDelete
  3. ha..ok. pas ni nak kena cabut plug. thanks sharing

    ReplyDelete
  4. patut la encik suami bising kalau nampak charger x tutup suis wlaupun x cas...haha...sy siap jawab lagi.."bukannya karen tu jalan.."...kwang3...apa2pun thanks remind. =D

    ReplyDelete
  5. Lepas ni, kena cabut plug & tutup suis... ^__^

    ReplyDelete
  6. Tak lebih RM40??? Jimat betul tu..
    Ada jadual kenaikan tarif..cuba Google...Kalau penggunaan sekitar RM40 tu kalau tak silap saya, mmg tak akan ada perubahan tarif..

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing. Nak kena lebih jimat letrik lpas nih.

    ReplyDelete
  8. atie, betul tu//sebelum ni ada jugak terbaca pasal tu

    ReplyDelete
  9. setuju...masa cik kecik2 dulu..mama selalu ingatkan cik..

    ReplyDelete
  10. Tq sharing Atie...... Yg akak perasan jika guna rice cooker yg off suiz... memang naiklah bil.. akak ni dah dua aircond rm120 sebulan, tak tau tahun depan mcm mana huhu

    ReplyDelete
  11. jom berjimat cermat.. hehe.. kdg2 memang lupa tutup suis tu.. :)

    ReplyDelete
  12. kat sini tariff api tinggi . Bill plg sikit pun RM 80 . thn depan , berserah jer la ...

    ReplyDelete
  13. thanx for sharing kak Atie,..hari tu tbaca gak pasal ni kat blog Raudzah..lepas hari tu kalau tak on9 sy cabut soket cas lappy.selalunya melekat jer kat soket..huhu

    ReplyDelete
  14. Klu pakai aircond lg berganda bilnya kan..
    Semua benda naik, gaji je lum naik2...ngee..

    ReplyDelete
  15. Info berguna nie kak.. Saya selalu buat benda nie.. soket x cabut..

    ReplyDelete
  16. Che Mid duk umah 24 jam, kipas 24 jam..kadang2 pasang ubat nyamuk letrik pun 24 jam.. banyak yg 24 jam ni camno?

    ReplyDelete
  17. redha aje la… nak buat lagu mana… huhuhu
    kena berjimat mana yg patut...

    ReplyDelete
  18. sama la bil kita. huhu
    apa dh jadi sume nya naik

    kak, thanks tau.. setia bg semangat kt sy. in shaa Allah.

    ReplyDelete
  19. nice sharing..lepas ni kena praktik kan..sebelum ni selalu jak biarkan charge tu dgn suis terbuka...

    ReplyDelete
  20. oh yeke? memang selalu tak cabut soket kat umah...pasni kena beringat...tq atie atas perkongsian

    ReplyDelete
  21. Ohohoho..gud tips n info!aida pon nak praktikkan lah nanti..Bil electric kat umah pn selalu cecah RM200 per month..menangis nak membayornya...huhhu

    ReplyDelete
  22. woo baru tahu..tp astro tu klu tutup nk update apa kebendalah ssh..benda2 l;ain tu Insyallah akan cuba tarik soketnya..TQ atas infonya..:)

    ReplyDelete
  23. Tulah tu Atie...rumah ni selalu tak bukak soket...patut pun bil selalunya banyak

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..