Tuesday, 7 January 2014

"Kalau 1 nanti takde Kawan nya"

AssaLamualaikum
Hah! korang teka ayat siapa tu " kalau beli 1 nanti takde kawannya". Haha! itu adalah ayat budak tumpis yang terbaru ya! Al-kisahnya sekarang ni bila dia minta beli mainan tak boleh satu ya. Mesti nak dua. pening ibu. Sebab dia akan cakap " mana boleh beli 1 jer! nanti dia takde kawan". Adoi! siap nangis-nangis tau. Makin manja sekarang. Yelah! konon-kononnya kalau beli 1, mainan nya tu nak main dengan siapa. Haha! lucu pun ada! yang tak tahan dah pandai merajuk panjang. Lama nangis nya tu.
Minta beli patung plastik Ultraman ni. Bila kita nak beli, dia kata belikan sekali patung Spiderman tu. Sebab nanti patung Ultraman nak main dengan sapa? haha. Mula tu aku tak nak belikan, pastu siap buat gaya menangis bagai nak rak. Last2 nenek dia yang belikan. 1= RM 8. Huhu!
Yang ni pic semalam. Dalam perjalanan balik ke LD, siap minta belikan mainan bila kami singgah di pasar. Babah dia dah belikan 2 set mainan tau. Boleh plak dia request nak banyak. Adui! Babah tak layan terus naik kereta. Makanya sepanjang jalan nangis. Siap tertidur dengan sedu-sedan. Erm! makin obses dengan mainan.

Bukan tak nak belikan tau. Tapi mainan dah banyak sangat. Pa'e akan main sekejap jak pastu esok lusa mainan ntah ke mana. Haha! tu yang malas nak belikan sangat. Lagi satu tak nak manjakan sangat, sebab nanti dia ingat semua yang dia minta akan dapat ( babah memang tegas sikit, kalau aku ni pandai juga cair bila dah start nangis tu). Kang tak pasal-pasal aku ikut sekali menangis. Haha!
WasSaLam^_^

33 comments:

  1. anak kecil lagi x reti mintak2 lagi. dah besar x tau lah. orang tua kata jgan ajar beli mainan..tp ni kecil2 kita yg xcited nk beli..pasal masa kecil2 x dapat beli...
    maknya lepas gian..ha

    ReplyDelete
  2. kakakakaka..Pa'e sangat bijak...beli satu kena beli 2 yer...
    nasib baik Asiff tak dapat lagi idea macam tu..kekekeke

    ReplyDelete
  3. hahahhahaa..betul jugak kan..kalau beli satu je, nanti ultraman tu nak main dengan siapa? bijak...bijak...

    ReplyDelete
  4. Heheh..abang pa'e dah pandai demand dah yer..mmg dorang nie camtuh atie..tak boleh tgk mainan mesti nak kena beli..si abang aidan pun teruk jugak..nampak semua benda kat tepi jln jer, dlm komputer ker..mesti cakap boleh belikan kat dia tak..hhuhuh..cop duit kotlah bapaknyer tuh dia ingat..hehe

    ReplyDelete
  5. Macam itulah jadi mak-ayah ni Aite. Ada kala kita kena beralah tapi ada masanya kena tegas. Semua itu utk kebaikan dia juga. Tak apalah menangis tu sebab Pa'e kan manja. Pujuk-pujuklah sikit.

    ReplyDelete
  6. selalu nya tu 'trick' budak2 jak 2 cakap tiada kawan main padahal mau minta banyak2...hahhahaa
    budak2 memang macam tu..

    ReplyDelete
  7. Alolo...siannya pa'e....biasalah ank saya pun mcmtu jgk uhuhuhu...kalau blh 1 kedai tu smua dia nk....

    ReplyDelete
  8. Sama mcm Alia. Bukan lama tu main mainan. Sehari dua lepas tu entah mana. Lagi satu fiza setuju dgn Atie... Dlm kelembutan ada ketegasan. Tak boleh selalu sgt tunaikan permintaan anak. Nanti dorsng pikir semua apa yg dorang nak dpt.

    ReplyDelete
  9. alasan nak lebih dari 1 ek...baguslah dia

    ReplyDelete
  10. abg pa'e dah besar la..nangis camtu dah tak encem tau..

    ReplyDelete
  11. haha sebenonya adik pa'e nak mintak kawan bermain sorang lagi tu (adik )
    alasan dia je nak mainan bhahahaaa :D

    ReplyDelete
  12. Amboi sampai dua...
    Anak2 sekarang memang demand lebih...hehe

    ReplyDelete
  13. Alahai... Sedihnya plak kak muka Pe'e nangis....

    ReplyDelete
  14. anak2 dara aida yg da sekolah tu pun still merengek nak mainan if gi market. geram tgk kan. da besar pun nak mainan. izzat lom reti la. agak2 nyer nanti sama ler dgn apg pa'e main ultraman kawan dgn spiderman :-)

    ReplyDelete
  15. rasanya sikap budak budak semua sama la kot kan. bila main pas tu jemu mintak yang lain pulak. then mainan yg lama tu ntah ke mana mana ntah. sama la mcm anak anak akak. mula mian lego. pas tu tabur penuh rumah. asyik terpijak lego je la.. hahahaha..

    ReplyDelete
  16. hehehe...rindu nak BW, apakan daya kudrat masih x daya sgt. buat2 sihat & kuat ajelah kan. TQ singgah blog KA yer!

    ReplyDelete
  17. haha..bijak Pa'e..beli satu nanti ndak kawan yang satu lagikan..so ibu kena beli dua sekalilah..hehe.. :)

    ReplyDelete
  18. hehehe budak2 sekrg mmg manja sgt. as parents kiter kena pandai say no.

    ReplyDelete
  19. Uncle ni pun masih tgk Ultramen sampai ssekarang!! hahahaha

    ReplyDelete
  20. alalala..cian Pa'e nangis yer... suka beli menan baru yer... adikk nani skang nie..xpandai sangat lagi nak mintak menan...mana mama dia beli yg tu dia main..nanti dah besar sikit agy..mesti request mcm2 jugak nak menan..hihihi...

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...
    lama tak jengah... nangis nak menan.. kesiannya.. ...
    tapi biasanya anak2 main camtu jap je.. lepas tu abis.. hehehe..
    biasa la budak2 kan.. :) hehehe

    ReplyDelete
  22. Kadang2 kita kene say no jugak dekat anak ni.. Cian dier nangis hik3!! Mintak la adik satu dekat ibu tu Pa'e gagagaga

    ReplyDelete
  23. hahaha. bijak bijak ini anak.
    ingt kan dia yg xda kawan rupanya kawn dia yg x da kawan. pemikiran anak anak diluar jangkaan kan. layankan je

    ReplyDelete
  24. sama jugak mcm anak SB..main sehari dua saja pastu hancur.paling tak hilang ntah ke mana.

    ReplyDelete
  25. Huhuhu..samalah jugak dengan Aqil time Besar-besar Pa'e ni..tapi kami tak layan pon..sebab nanti diorang mua kan..takpe Atie,terangkan elok-elok insyaALLAH nanti dia akan faham..

    ReplyDelete
  26. pae nangis pun comellll jak..haha..pandai budak tumpis ni...kalau beli 1 mana ada geng..hehe..budak2 lelaki baya ni mmg gila dgn mainan kot kak kan?sama mcm adik niesa yg bongsu tu..

    ReplyDelete
  27. hihi.. sekali beli nak banyak2 ye buat kawan.. bijak betul pae.. sama la tu kak dengan potet cikna.. paling sikit dua la kalau beli mainan dia.. satu nanti kat kedai tu jugak dia buat konsert.. huhu..

    ReplyDelete
  28. Keknk dgn mainan x dpt dipisahkn ni..nsib x guling2 mcm anak sedara sya..ngeh2

    ReplyDelete
  29. Pandaiii anak ibu..
    ultraman jadi pilihan.

    ReplyDelete
  30. budak2 mmg mainan je yg dimitaknya..sekali sekal ikut kemahuannya ok je,klu dah terlebih demand kadang2 kena tegas gak kan atie..menangis sikit je tu..budak pandai dan manja mmg macam tu..:)

    ReplyDelete
  31. Alah budak kecik mana maunya dengar nasihat Atie....mainan dengan budakkan mana boleh dipisahkan

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..