Tuesday, 7 January 2014

Kuih Batang Buruk

AssaLamualaikum
Akhir-akhir ini rajin makan kek dan kuih muih. Keinginan untuk buat sendiri tu membuak-buka juga. Penyakit R sudah datang. Haha! selalu nya penyakit 'M' yang selalu bermaharajalela. Kihkih! kena belajar dan rajinkan diri lah, sebab kalau asyik beli jak memang pokai. Dah lah semua dah mahal kan?. Yang penting rajin! Ini projek malam tahun baru. Dah lama, tapi tetap nak update. Hihi.
Aku tak tahu lah korang panggil kuih batang buruk macam mana. Tapi disebelah Pantai Timur Sabah ni memang macam ini lah kami panggil batang buruk. Senang dan simple nak buat.

Bahan pun senang: 1. Kulit Popia. 2. Kacang Hijau/Nestum. 3. Gula halus. 4. 
Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara
Kacang hijau goreng tanpa minyak. 
Pastu blend hingga halus dan campur dengan sedikit gula halus. Popia yang telah digulung boleh dijemur sekejap (supaya lebih rangup). 
Goreng dan tos kan minyak. 
Bila dah sejuk sedikit bolehlah taburkan diatas popia tadi. 
*kalau guna nestum just blend dan campurkan sedikit gula*
Memang rangup! Bila makan, tak sedar dah habis 1 balang. Haha!
Sorry ya! memang failed lah kalau update N3 resepi.
(nampak sangat tak pandai masak. Haha!)
WasSaLam^_^

25 comments:

  1. bz la jugak...dok draft jee entri terbaru, lom sempat edit..hehehe...kalot dok wat surat utk expatriate nie..flight approval pon blambak nak kena rekod..penin!penin!...

    ghajin nooooo...akak x suka kuih nie...berabok abeh dlm mulot..hahahaha..

    ReplyDelete
  2. assalam atiey..acik pun suka makan..tapi memang tak pernah buat sendiri

    ReplyDelete
  3. kita campur susu tepung..lg lemak berkrim di sukai ramai..hehe (y)

    ReplyDelete
  4. atie tengs..lama dah nak buat batang buruk sabah ni..
    pernah makan dulu member bawak dari sabah..memang sedap..sekejap jer licin..

    ReplyDelete
  5. Ouh sedapnyaaa..aida tak pandai buat walaupun macam simple je kan..Nanti nak sikit!hehee

    ReplyDelete
  6. ohhhh saya panggil ni popia nestum. kalau gaul dengan nestum, panggil popia nestum, kalau gaul dengan horlicks, panggil popia horlicks. pernah juga buat untuk tempahan raya. alah, tolong member meniaga, kalau harap saya sorang yang buat, memang takdelah.

    ReplyDelete
  7. Yang inti batang buruk ni ada kawan beri sblm dia balik M'sia hari tu… tapi sampai ke hari ni tak buat2 lagi… bercintanya nak gulung kulit popia tu..huhuhu

    ReplyDelete
  8. wah..rajinnya atie, pandai lak tu buat kuih..kekekeke..bak sini sikit

    ReplyDelete
  9. amboi..mmg rajin kak atie..kat sini pun panggil batang buruk jugak kak..ada jugak yg pakai susu tepung..tp niesa lg suka pakai nestu tu..hehe

    ReplyDelete
  10. sama atie kat sini pon cakap batang buruk jugak..kalau salut dgn tpg kacang hijau
    kalau salut dgn nestum..jadilah popia nestum..:)
    kalau tambah susu tepung lagi kaw ini batang buruk bah hehe :D

    ReplyDelete
  11. Waaahhhh.. Sedap nie kak... Lama x makan benda nie.. :)

    ReplyDelete
  12. Sedap tu... biasa raya je makan :-)

    ReplyDelete
  13. sedap ni kak.. selalunya time raya je tau boleh jumpa kuih ni..

    setadi kak.. lg 2 minggu nak exam.. huuu..

    ReplyDelete
  14. atie..apsal bila kak zu gulung asyik terbukak jer wlaupun dan dan letak gam tepung..tolong ajarin aku yuk..

    ReplyDelete
  15. Kuih feveret sya ni akk..tp x reti nk buat..hehe

    ReplyDelete
  16. ooo...kak atie buat masa newyear tu...sekarang mesti habis sudah kan..hehhehee....
    pebret cik ne...kalau makan kompom nda ingat dunia...mengulung nya bukan alang2 lama,tapi sekali makan...nahhhhhhh....

    ReplyDelete
  17. tahu makan aje... tapi nk buat tak brp nk rajin.. hehe

    ReplyDelete
  18. atie buat sndiri? uiii...rajinnya...kat kg saya org buat guna kcng tanah...mak datuk sedapnya melampau2..hehe

    ReplyDelete
  19. ooooo mcm cara bt popia nestum yek btg bruk kt sana? kalu kt sini btg buruk tuh keras n tebal lg dia nyer btg tuh

    ReplyDelete
  20. kirum gi kamek sitok. Sue Bee dah di serang sakit malas nak masak..huehuehuee!!..

    ReplyDelete
  21. ni su panggil popia je.
    selalu su ltk susu tepung.
    kalau batang buruk versi sini bulat je

    ReplyDelete
  22. ohh gini senang rupanya org sabah buat batang buruk,pakai kulit popia je..dh rupa [popia nestum la..ok gak cmni,gud idea..tp bkn sekarang la nk buatnya..:)

    ReplyDelete
  23. Batang buruk kalau okje pakai tepung Atie....yang serbuk tu mmg guna kacang hijau....
    Boleh jugaklah tu...kira batang burukalah jugaklah hehe

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..