sumber : SINI |
AssaLamualaikum
Garam dan masakan memang tak dapat dipisahkan. Terjumpa info ini di Facebook.
Buat Tukang Masak, Suri rumahtangga dan siapa saja yg suka masak ini cara betul mengunakan garam dan juga untuk rawatan mengikuti cara Rasulullah S.A.W.
Kita disogok dgn fakta palsu; Ambil garam lebih boleh kena darah tinggi (Ini protokol yahudi).
Back to cara hidup Nabi (SAW), Sebelum makan Nabi (SAW) letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan dimakan. Sampai di tempat baru, Nabi (SAW) ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon tubuh di tempat baru. Untuk ubat penyakit rohani, air perlu dicampur garam terutama sihir dan santau. KENAPA?
Allah dah cipta garam adalah penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif, (pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah. Garam juga unsur yg boleh balance balik sistem tubuh kita. ini sunnah kita.
Tapi garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu tinggi/panas. Maksudnya kalau nak masak, guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu. Baru letak garam. Kita panggil bubuh garam atas darat macam orang arab buat; Bubuh garam masa nak makan.
SEBAB?
Garam ada sodium dan potassium. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau dalam suhu panas, garam hanya tinggal sodium. Potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
Seelok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan diletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mengaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
Wallahu'alam.Sekadar berkongsi info. InsyaAllah ianya akan membawa kebaikan. Bermanfaat untuk kesihatan sekeluarga.
WasSaLam^_^
good info...TQ atiey for sharing...
ReplyDeleteTulah..aida pon ada terbaca dan terdengar info ni..terima asih Atie sebab berkongsi dengan lebih detail lagi..
ReplyDeleteperkongsian yg sangat bermanfaat :)
ReplyDeleteTerima kasih berkongsi info akk :)
ReplyDeletepernah jugak baca pasal ni..tp nak amalkn tu yg payah sbb dah terbiasa dgn cara biasakan.
ReplyDeletenak biasa kan tu cam payah skit ler atie..kalau msukkan gram selepas tutup api cam tak mesra plk isi ayam daging dan ikan tu semua..
ReplyDeleteapa apa pun nak kena biasakan juga sebab ini semua sunnah Rasulullah..kita sayang rasul kannnnn...
kalo takde garam, macam mana agaknya rasa masakan kat rumah eh..hehe
ReplyDeletetak boleh imagine masakan tanpa garam… tak lengkap hidup :)
ReplyDeleteInfo yg baik ni kak...kdg2 rasa mcm byk jgak fakta yg diterbalikkan..pernah gak baca pasal piramid makanan yg ikut sebenarnya terbalik..wallahualam sbb niesa xde kaji lbh mendalam lak pasal tu..hehe
ReplyDeleteBaru cik tahu ne kak atie..patut pun selama ne bapa cik selalu makan garam sebelum makan nasi.tapi nda pernah pula cik betanya..huhuhu
ReplyDeletesaya kekadang suka kemam garam kasar . saja - saja bila angin kus kus datang . heheheee
ReplyDeleteSAYA APABILA MENERIMA SESUATU FAKTA SEBEGINI,SAYA TIDAK TERUS AKAN MENERIMANYA SEBELUM TERDAPAT BETUL-BETUL KESAHIHANNYA.. APA-APAPON. IA ADALAH SATU INFO YANG AGAK BAGUS.. :)
ReplyDeletetq info ni aTie..mau diamal lah lepas ni nanti
ReplyDeletesaya rsa pernah baca pasai garam ni tapi tak ingt.
ReplyDeleteskrg sy suka guna garam halagel. tp mmg skrg suka jugak la rasa hujung lidah.. hihi
thanks kak share info ni
perkongsian yg bagus nih..tq
ReplyDeletebtul tu kan kak.. pernah gak baca kat fb..
ReplyDeleteTulah pernah dengar pasal ni cuma tak amalkan......
ReplyDeleteYelah kita selalu masak masa lauk tgh menggelegakkan ...hehe...
tenkiu kak. lepas nie boleh la amalkan. kadang yahudi memang bijak nak pyscho sunnah kita kan.
ReplyDeleteada baca tentang ni.tp tak pernah amal..kita ni dh terbiasa masuk garam waktu masakan panas agaknya.hehe
ReplyDeleteAda baca jg d fb..tulah aTie sll sy pn masuk time mendidih mskn tu..
ReplyDelete