Friday, 17 January 2014

Nota Kasih - Tentang Belajar

Assalamualaikum
Sharing is caring. Walaupun budak tumpis belum sekolah, saja nak simpan di sini. Mana tau suatu hari nanti boleh dirujuk kembali. Amat penting kita memahami cara anak kita belajar. Mungkin setiap dari mereka punya cara berbeza. Tapi apa yang penting mereka tetap belajar & cuba memahami. Kan?
Mudah-mudahan berguna pada kita sebagai Ibu bapa. Berdasarkan pengalaman sendiri, memang ada anak-anak yang dirumah buat tak tahu dengan buku. Di kelas pun kekadang buat 'bodoh' bila guru mengajar. Nak belajar semua nak kena suruh, tapi bila peperiksaan, result mereka lebih cemerlang. Ada beberapa kawan aku jenis begitu. Untunglah kan? jenis otak cepat pick up! yang aku ni kalau boleh mandi, makan, tidur semua dengan buku. Haha!
WasSaLam^_^

23 comments:

  1. Betul tu aTie..ank2 sy mcm tu lah..berbeza2 cara/kaedah dorg bljr..ada yg suka bljr sunyi..ada yg suka bljr smbil ada muzik..

    ReplyDelete
  2. Betul.. Sbb setiap ank x sma patern belajrnya..

    ReplyDelete
  3. kita dl pun lain jugak style belajarnya..sy jens tak suka consentrate dlm kelas..byk main..berkhayal..heheh..tp ms nak exam tuh la mula zombie..heheh..anak2 pun berbeza jugak..selalu anak lelaki pemalas tp cepat pick up ..:)

    ReplyDelete
  4. Niesa xde anak macam mna ni kak atieee..hahah.. >_<

    ReplyDelete
  5. ANAK SAYA MASIH SEKOLAH TADIKA.. DEKAT RUMAH SAYALAH YANG MENGADAP DIA BUAT KERJA SEKOLAH.. KALAU TAK, TAK JALAN..

    ReplyDelete
  6. samalah Atiey masa kat kolej dulu ada seorang kawan jenis jarang tengok buku tapi bila exam result gempak..

    ReplyDelete
  7. ibu bapa berpernan penting d rumah...
    kadang lain anak lain cara durang belajar..ada yang suka sunyi2..ada yang suka belajar sambil dengar lagu...

    ReplyDelete
  8. Fiza sama mcm atie. Kalau boleh. Nak kemana je. Bawak note. Haha...

    ReplyDelete
  9. Impian sya ialah utk mnjadi ibu yg penyayang dan ajar anak2 sya..eh..tetba..hehe..slam jumaat akak.. ^_^

    ReplyDelete
  10. akak selalu berkata pda anak2 " belajarlah pandai2 kelak cerah masa hadapan " setiap kali mereka hendak pg kesekolah sambil mencium dahi mereka :)

    ReplyDelete
  11. tetiba rasa semangat nak study malam ni.. kekeke..

    ReplyDelete
  12. akak dulu pun jns malas sangat study
    ,
    jns suka study last minute,

    tak bagu diamalkan oleh anak2..
    dedulu tak fikir semua ni :)

    ReplyDelete
  13. salam atie ..
    yup .. kita kena bimbing ternik terbaik utk pembelajaran anak2 ..
    cemerlang mereka, kita boleh tumpang gembira ..

    ReplyDelete
  14. setuju.. lain orang lain cara belajarnya… lain anak pun, lain pendekatannya :)
    Saya bukan jenis kaki buku… saya yg stress bila tgk kawan2 asyik baca buku… hihihi

    ReplyDelete
  15. Masing2 ada cara sendri, nak2 lg anak lelaki, katanya jnss kurang sket belajar ni, tp cepat pickup.. eh anak baru tadika, mak dh mula risau ni..hehe..

    ReplyDelete
  16. btol atie...stuju.lain anak lain cara pndekatan....penerimaan mereka pun tk sama...

    ReplyDelete
  17. Setuju..setiap ank lain care pembelajaran die

    ReplyDelete
  18. Perkongsian berguna..kita kena sesuaikan dengan persekitaran anak-anak baru segala input akan lekat dalam ingatan..

    ReplyDelete
  19. perkongsian yg menarik. saya pon nak amik simpan jugak ni.
    tima kasih kak

    ReplyDelete
  20. mmg la lain org lain cara..setiap anak pun lain, cara belajar tak sama..yg pentng resultnya mmg kena gempak semuanya.klu tak mmg kena paksa ikut cara kita.hehe just kidding

    ReplyDelete
  21. wahh atie ulat buku jugak yer...
    saya ni membaca tgok mood dan masa....

    ReplyDelete
  22. saya suka membaca, tapi tak suka belajar mata pelajaran yang diajar. hehehe

    ReplyDelete
  23. Setiap anak tu lain lain gaya studynya....moga mereka tahu tanggungjawab mereka.....kita sebagai ibu bapa kena pantau dan banyakkan berdoa

    ReplyDelete

Budi Bahasa Budaya Kita..
TERIMA KASIH pada kawan-kawan yg sudi beri komen..